O moarte pentru creatie. Literatura are ca scop de a modela realitatea prea cruda ce ne inconjoara. Odata ce ne ridica in slavi si ne inunda in vise , dand armonie vietii, ne cresc aripi pentru a ne putea intoarce peste campurile de mohor transformandu-le in praf si pulbere. Ne creem un nou univers din propriile priceperi si sperante.





sâmbătă, 22 mai 2010

Despre localitatea mea - Baia de Fier






Localitatea Baia de Fier este aşezată în frumoasa depresiune Getică din Subcarpaţii Meridionali la aproximativ la 20 km V de punctul unde paralela de 45 se întâlneşte cu meridianul de 24o longitudine estică sub capătul răsăritean al Munţilor Parâng, oferind posibilităţi variate de excursii şi drumeţii. Situată la o altitudine de 700 m deasupra nivelului mării, constituie una din mărgelele şireagului de sate aşezate la rând sub culmea Carpaţilor Meridionali. Fiind o zonă de munte, la sfârşit de săptămînă, mulţi turişti din întreaga ţară sunt atraşi de frumuseţile acestei zone şi vin aici pentru a le admira.
Denumirea comunei provine de la exploatarea primitivă a minereului de fier, care era purificat cu ajutorul apei ce era dirijată în gropi mari săpate în pământ şi în care se punea minereul de fier.
Cheile Galbenului şi Peştera Muierilor, splendide monumente ale naturii, reprezintă importantele obiective turistice pentru această zonă. Toţi cei care au ajuns aici, cu siguranţă au revenit, sau îşi doresc să revină.


Peştera Muierilor (sau Peştera Muierii) situată în depresiunea Getică a Olteniei, în comuna Baia de Fier din judeţul Gorj, reprezintă un important obiectiv turistic pentru această zonă. În vremea războaielor din trecut peştera era folosită de femei şi de copii pentru a se adăposti de atacatori, de aici venind numele de “Peştera Muierilor”.
Galeriile rezultate ca urmare a carstificării calcarelor datorită apei infiltrate din râul Galbenul au o lungime însumată de 3600 de metri şi sunt dispuse în patru niveluri. Traseul amenajat pentru turişti, aflat în etajul superior, are o lungime de 573 de metri şi este electrificat (Peştera Muierii fiind prima peşteră electrificată din România). Nivelul inferior îl constituie rezervaţia speologică şi este inaccesibil turiştilor.

Localitatea Baia de Fier a apărut în antichitate, dar pitorescul zonei este dat de păstrarea cu sfinţenie a tradiţiilor populare ale oierilor, cu sărbători legate de această activitate, care introduc turiştii parcă într-un alt timp şi îi delectează cu dansuri, obiceiuri şi mâncăruri tradiţionale. Cea mai importantă sărbătoare are loc în a treia duminică a lunii septembrie şi se numeşte "Coborâtul oilor de la munte". Prin ea se marcheaza încheierea sezonului montan şi migrarea turmelor către câmpie, şi la această sărbătoare participă ansambluri folclorice din toate zonele ţării şi invitaţi de peste hotare.


Această duminică reprezintă o sărbătoare mare pentru toţi localnicii, pe care o aşteaptă cu bucurie în fiecare toamnă. Mulţi dintre aceştia parcă desprinşi din fresce istorice poartă şi azi portul popular al zonei, dominant de culorile alb şi negru, şi se îmbracă cu plăcere cu diferite prilejuri sau aniversări care au loc la nivelul comunei, cum ar fi şi această mare sărbătoare. Sutele de participanţi la manifestarea folclorică pastorală, mulţi veniţi din alte judeţe, vor putea petrece până seara târziu, în compania unor vestite tarafuri de lăutari şi formaţii de fluieraşi, iar în final, totul se va termina cu un minunat foc de artificii.




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu